Airco gebruiken in de herfst- of winterperiode?

03-11-2020

Tips en weetjes over het gebruik van airco in de herfst of winter

Ontstaan airconditioning
Airconditioning of wel HVAC (heating, ventilation en airconditioning) werd in eerste instantie helemaal niet uitgevonden om de lucht te koelen, maar voornamelijk om de luchtvochtigheid omlaag te brengen.
In opdracht van een Engelse drukkerij werd in 1902 de eerste vorm van airconditioning ontworpen. Deze drukkerij had namelijk het probleem dat de inkt bij warm en vochtig weer niet wilde drogen en daardoor niet aan het papier wilde hechten.
Als het vochtgehalte omlaag kon was het probleem opgelost!

Eigenschap van airco
De luchtdrogende werking van een aircosysteem komt in de herfst en winter bijzonder goed van pas. De autoruiten beslaan snel bij koud en vochtig weer, dus een werkende airco laat de vochtigheid dalen..
De HVAC is dus een ideaal systeem om de ruiten snel te ontwasemen.
Laat de airco dus gewoon altijd maximaal blazen bij beslagen ruiten,  ook in de winter, als je de temperatuur hoog hebt ingesteld. Let wel: onder de 5 graden Celsius buitentemperatuur schakelt het aircosysteem niet in. Dit om het systeem tegen bevriezing te beveiligen. Dit regelt het systeem echter automatisch, dus je hoeft er niet op te letten!

Airco compressor
Dit kostbare systeem dat deel uitmaakt van het volledige aircosysteem, kan absoluut niet zonder koelmiddel. Deze compressor is voor zijn smering afhankelijk van het rondpompende koelmiddel en heeft geen eigen smeermiddel.
Uit onderzoek is gebleken dat zodra het koelmiddel met 10% is gedaald, maar liefst 40% van de smerende capaciteit verloren is gegaan.Dit zorgt voor overmatige slijtage.
Het vervelende is dat het controleren van het koelmiddelvloeistofniveau niet te doen is. Dat brengt ons op hetvolgende punt:

Het aircosysteem moet om de 2 jaar worden afgevuld.
Houd even het voorgaande verhaal in gedachte.
De organisatie van auto-ontwikkelaars (SAE) heeft een universele HVAC- fitting ontworpen. Deze fittingen hebben een acceptabele lekkage modus van 14 gram per jaar.
Even rekenen; 8 fittingen per systeem keer 14 gram is een verlies van 224 per 2 jaar. En dat met een systeem met 600 gram maximale vulling..Je bent dus in 2 jaar 35% koudemiddel verloren!
Dat is natuurlijk niet goed voor de compressor!

HVAC is ideaal voor mensen met hooikoorts
Elk modern HVAC-systeem beschikt over een pollenfilter. Dit is vaak ook nog eens een actief koolfilter, waardoor er naast pollen ook ander stofjes worden tegengehouden.
De lucht, die het systeem van buitenaf aanzuigt, komt dus gefilterd de auto in. Deze schone lucht is vaak een verademing voor mensen met hooikoorts. Ramen dicht en airco aan, mocht je last hebben van hooikoorts.
Maar zorg wel dat dit pollenfilter bij onderhoud vervangen wordt want ook dit filter raakt vol!

Airco gebruiken in herfst of winter?
Als u alles hierboven hebt gelezen zal er niets meer in de weg staan om de airco het gehele jaar te gebruiken.
Maar dan moet het HVAC-systeem wel goed onderhouden zijn geweest! Is dit al lang niet meer gebeurt? Dan kunnen wij dit voor u verzorgen.

Onderhoudskosten
Wat kost dat nou allemaal? Er wordt gesproken over reinigen, onderhoud en smeren.
Hieronder staan de prijzen van elk onderdeel afzonderlijk:

 Werzaamheden Koudemiddel R134A Koudemiddel R1234YF
Leeghalen, vacumeren en afvullen van het systeem
(airco-onderhoudsbeurt)
€ 139,- € 189,-
Intensieve reiniging € 79,-  € 79,-
Geurbehandeling € 29,95 € 29,95


Aanbieding
Wanneer wij voor u de  airco-onderhoudsbeurt mogen uitvoeren krijgt u de geurbehandeling gratis!
U kunt hiervoor een afspraak maken in onze digitale agenda.